Wilt u advies of telefonisch bestellen? Neem dan contact op met Spanjewijn 0031655540424

 

Druif - Tempranillo

Tempranillo

Tempranillo is afgeleid van ‘temprano’, wat  "vroeg" betekent: de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst.
De druif kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel. Waarschijnlijk zijn sommige van deze druiven niet geheel identiek, maar klonen van de Tempranillo. Temranilli wijnen zijn het proberen meer dan waard.

De Tempranillo druif behoort tot de beste inheemse druivenrassen van Spanje en vormt de ruggengraat van de meeste Spaanse wijnen, met name wijn uit Rioja, Ribera del Duero en Toro. 

Tempranillo druiven hebben een dikke schil en produceren donker gekleurde, elegante wijnen met een lage zuurgraad, voldoende tannines. Doordat zij resistent zijn tegen oxidatie kan Tempranillo wijn langer bewaard worden. De wijnen zijn fruitig, maar niet al te sterk aromatisch. De smaak is specifiek voor de druif en soms moeilijk precies te definiëren: doet denken aan kersen, zwarte bessen, aardbeien, (vooral na enige rijping) pruimen en een vleugje kruiden. Tempranillo wijn is goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten.
Tempranillo in wijn wordt vaak gecombineerd met andere, sappigere en aromatischere druivensoorten. In Rioja zijn dit de Garnacha, Mazuelo (Carinena), Graciano en de witte druif Viura (Macabeo). Tempranillo toegevoegd aan Monastrell geeft de wijn meer kleur en body, zoals in Jumilla en de Penedès. In Valdepeñas is Tempranillo (Cencibel) dominant en in dat gebied worden vaak witte druivensoorten toegevoegd om de wijnen soepeler te maken. De Tempranillo is uitermate geschikt voor het wat koelere klimaat van Ribera del Duero, waar topwijnen worden geproduceerd, maar ook in het ’s zomers vaak hete Toro en sinds kort ook in La Mancha (El Vínculo) worden met de lokale varianten van de Tempranillo druif verbluffende resultaten geboekt.
Verder wordt de druif o.a. ook verbouwd in Costers del Segre, Utiel-Requena, Navarra en Somontano. Sinds enige tijd is de druif ook te vinden in Portugal, als Tinta Roriz, Zuid Frankrijk, Australië, Nieuw Zeeland en in geringe hoeveelheden ook in Californië.

Aroma's: rood fruit (aardbeien, rode kers), zwart fruit (braambes, zwarte kers, zwarte bes), gedroogd fruit (pruim, dadels, vijg), aards (aarde, bos, natte bladeren), specerijen (laurier, drop, tabak, nootmuskaat, vanille), kruiden (oregano, salie, anijs) hout (vanille, zouthout, eikenhout), karamel, koffie, cacao, chocolade en roasted tones.

10 beroemde “Tempranillo wijnen” van Spanje zijn: Vega Sicilia Unico (Ribera del Duero), Pingus (Ribera del Duero), Victorino (Toro), Roda (Rioja), Pintia (Toro), Viña el Pison (Rioja), Aalto (Ribera del Duero), Termanthia (Toro), Numanthia (Toro) en Almirez (Toro).